TV beugel

Wat hebben we het nu makkelijk vergeleken met vroeger

“Vroeger was alles beter” is een term die je veel ouderen nog met enige regelmaat hoort uiten. Maar dat is niet helemaal waar. Oké, vroeger kon je je kinderen laten buitenspelen en ze kwamen wel binnen als de lantaarnpalen aangingen. Vroeger stapte je op de fiets om zomaar bij iemand langs te gaan en vroeger zaten er minder E-nummers in je voeding. Maar het was ook zwaar vroeger. Want de was moest je gewoon met de hand doen. Drogen op een veldje en dan hopen dat er niet net een vlucht vogels overgevlogen kwam. Je moest zelf helemaal naar je TV meubel lopen om de zender te verzetten (van 1 naar 2 en weer terug). Nu hangt je TV aan een TV beugel aan de muur en met de afstandsbediening (of met je telefoon) kun je alle zenders van de wereld vinden.
TV beugel

Eten vroeger en nu

Vroeger kwam je niet veel verder dan groente, vlees en aardappelen. En dan ook nog alleen groenten die in het seizoen waren. Vlees was ook niet voor iedere dag, dat was veel te duur. Nu kun je iedere dag eten alsof je aan de andere kant van de wereld bent. Je hoeft je eten niet eens meer zelf te bereiden. Je kunt het online bestellen en het wordt gewoon gebracht. Datzelfde geldt voor je boodschappen. Je hoeft écht niet meer naar de winkel als je dat niet wilt.

Kleding vroeger en nu

Vroeger droeg je afdragertjes van je oudere broers en zussen. Alleen bij speciale gelegenheden kreeg je nieuwe kleren. Waar je dan gelijk een aantal jaren mee moest doen. Nu bestel je je nieuwe kleren voor weinig online. Je kunt, als je wilt, iedere week wel nieuwe kleren aan. Dat heeft natuurlijk met welvaart te maken, maar ook met beschikbaarheid van betaalbare kleding. En natuurlijk de geweldige uitvinding van het internet.

Hygiëne vroeger en nu

Ging je vroeger nog kat-achter-kat de tobbe in, in hetzelfde water? Was er nog geen douche in huis? Dan realiseer je je pas hoe goed we het nu hebben. We kunnen op ieder gewenst moment van de dag douchen (met warm water!) en we hoeven niet meer naar buiten om naar het toilet te gaan. Dus: vroeger was misschien op sommige gebieden beter, maar op veel gebieden ook niet. De mensen van toen waren door dat harde werken oud vóór hun tijd. Wij smeren een antirimpelcrème en kunnen er weer even tegen.

Geef een reactie