Hoe zorg ik dat mijn kind weer buiten gaat spelen?

Veel ouders merken dat kinderen steeds meer bezig zijn met hun mobiel of Ipad en steeds minder vaak buiten gaan spelen. Toen ik nog een kind was, was buitenspelen het enige wat ik deed. Lekker voetballen met me vrienden of een hut bouwen. Tegenwoordig spelen kinderen vaker op hun mobiel of op een console zoals een Playstation. Hier is niks mis mee, maar er moet wel een balans zijn in het leven van een kind. Het leren omgaan met mensen in het ‘echte’ leven is heel waardevol en kinderen kunnen dat alleen maar leren door veel te communiceren met leeftijdsgenoten. Nu is communicatie ook voor een groot deel non-verbaal en dat is het probleem van de huidige generatie. Om dit probleem op te lossen zal je als ouder je kind moeten aanzetten tot het buitenspelen met andere vrienden. Lees in deze blog hoe je dat kan doen.

Maak duidelijke regels

Veel ouders hebben geen zin om elke dag ruzie te maken over dat het kind te lang op de Ipad of Playstation zit. Het is dan ook belangrijk om vanaf het begin duidelijke regels te maken wat betreft het gebruik van deze apparaten. Zo heb ik met mijn kind afgesproken dat hij maximaal anderhalf uur per dag mag gamen en in het weekend twee uur. Hij weet dus dat als hij ’s middags al gaat gamen hij zich ’s avonds zal vervelen. Hierdoor spreekt hij heel vaak af met vriendjes na school om buiten wat te gaan doen. Doordat we de regel vanaf het begin hebben ingevoerd zijn er ook geen grote ruzies. Hij weet dat het een voorwaarde was die wij hadden ingesteld voordat we ermee akkoord gingen om een Playstation te kopen.

Maak je tuin leuk

Als je in een gebied woont waar niet zoveel te doen is voor kinderen, is het misschien een idee om je tuin wat leuker te maken voor je kind. Je hoeft dan echt niet je hele tuin om te bouwen, er zijn namelijk genoeg eenvoudige zaken die je kan plaatsen. Zo kan je ervoor kiezen om een Intex zwembad te plaatsen. Dan kan je kind in de zomer lekker in het zwembad spelen en in de winter kan het zwembad weer in de schuur worden geplaatst, zodat het geen overbodige ruimte in beslag neemt. Ook kan je bijvoorbeeld een trampoline kopen of als je zoon of dochter sporten leuk vindt is een basket ook een leuk idee.

Geef een reactie